Gery Uijtenhaak: Broodje champignons met Affligem Blond

Ingredienten:

voor 2 personen

  • Roomboter (50 gram)
  • 250 gram paddenstoelen (in kwarten of plakken)
  • ½ rood uitje of sjalot (in halve ringen)
  • Stukje prei (in halve ringen)
  • Peterselie (fijn gesneden)
  • Truffelolie (ca. 1-1 ½ theelepel)
  • Rucola
  • Geraspte Gruyerre (Emmentaler of Parmezaan kan ook)
  • (desem)brood
  • Affligem blond

Bereiden:

Smelt de boter en smoor de prei en de ui een paar minuten.

Zet het vuur iets hoger en bak de champignons mee

Rooster ondertussen de sneetjes brood

Voeg de truffelolie en peterselie toe aan de paddenstoelen en breng op smaak met peper.

Doe wat rucola op geroosterde brood en schep het paddenstoelenmengsel erop.

Bestrooi met geraspte kaas.

Motivatie:

In de jaren dat ik biersommelier ben heb ik al menig mooie bier-spijscombinaties kunnen proeven en ook zelf gemaakt.. Dit gerechtje heb ik na wikken en wegen uiteindelijk gekozen omdat het samen gewoon past. Het is geen ingewikkeld gerecht, maar wel een fijne combi. Lekker voor in het weekend. De combinatie was in die zin een toevallige ontdekking, dat het restaurant waar ik een soortgelijk broodje als lunch had, een nogal beperkte bierkaart had. Er waren maar 3 speciaal bieren om uit te kiezen. Maar was blij verrast door de combinatie. In eerste instantie vond ik het vooral een veilige combinatie. Dit gerechtje nu een paar keer zelf gemaakt en ook met andere blonde bieren geproefd, en de combi met Affligem blond blijft toch de beste. Het past gewoon. Een op het oog veilige combinatie kan dus ook gewoon een goede combinatie zijn.

Het gerechtje is ook prima als voorgerecht.

Gery Uytenhaak