Biertapas Herfst 2014

Gebakken visfilet met courgette en cajun kruiden

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram zeebaars- of kabeljauwfilet of andere stevige vissoort
1 middelgrote courgette
2 eetlepels bloem
2 theelepels cajun kruiden (liefst voor vis, schelp- of schaaldieren)
4 eetlepels zonnebloem-of olijfolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De courgette in plakjes van ongeveer 3 cm dikte snijden. In een mengkom doen, 1 eetlepel olie erdoor roeren, met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De plakjes in een grillpan aan beide kanten kort grillen en laten afkoelen. Van de vis reepjes of dunne plakjes snijden en met bloem bestuiven. Drie eetlepels olie in een koekenpan of wok verhitten en de vis aan beide kanten licht krokant bakken. Na het bakken de cajun kruiden erover strooien, met een rondje courgette omwikkelen en eventueel met een prikkertje vastzetten. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond tussen 6 en 8 vol%, IPA tussen 5 en 7 vol% (niet te zwaar gehopt).

 

 


 

 

 

Hamrolletjes met roomkaas, tijm en grove rode paprikapoeder

 

Ingrediënten voor vier personen:

 

4 plakjes licht gerookte ham
 
6 eetlepels roomkaas
 
3 theelepels grove rode paprikapoeder
 
1 mespunt fijngemalen gedroogde tijm
 
peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

 

In een mengkom de roomkaas mengen met de fijngemalen gedroogde tijm en de grove rode paprikapoeder. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel 1 uur in de koelkast laten opstijven. De plakjes licht gerookte ham halveren, met het koude mengsel besmeren en oprollen. Eventueel met een prikkertje vastzetten. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 8 vol%.

 

 

 

 

 


 

 

Spiesje van kalkoenfilet en Thaise curry

 

Ingrediënten voor vier personen:

 

500 gram kalkoenfilet, bio kwaliteit
 
4 tot 5 eetlepels zonnebloemolie
 
2 eetlepels vers citroensap
 
4 theelepels geraspte verse gember
 
4 eetlepels milde, rode Thaise curry
 
6 eetlepels kokoscrème
 
6 eetlepels groenten- of gevogeltebouillon
 
peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

 

De kalkoenfilet in blokjes snijden en samen met de olie, het verse citroensap en de geraspte verse gember in een mengkom doen. Goed roeren en gedurende 2 uur in dit mengsel marineren. Af en toe de blokjes omkeren. Bouillon in een sauspan verwarmen en de milde, rode Thaise curry al roerende op een lage hittebron verwarmen. Vervolgens de kokoscrème erdoor roeren tot deze is opgelost en de saus licht gebonden is. Warm houden. De blokjes kalkoenfilet met keukenpapier deppen en zoveel mogelijk de geraspte gember verwijderen. Aan kleine spiesjes rijgen. De spiesjes in een grillpan, onder de grill van de oven of op de barbecue lichtbruin roosteren. Af en toe omkeren. Met de warme saus serveren en met blaadjes (Thaise) basilicum garneren. Aanbevolen bieren: pils (stevig gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 8 vol%, IPA (niet al te zwaar gehopt) tussen 5 en 7 vol%.

 

 


 

 

 

Zontomaatjes met avocado puree en basilicum

 

Ingrediënten voor vier personen:

 

8 zontomaatjes
 
1 kleine, rijpe avocado
 
kleine blaadjes verse basilicum
 
1 eetlepel vers citroensap
 
peper uit de molen en zout naar smaak

 

Bereidingswijze:

 

De zontomaatjes halveren en de zaadlijst eruit snijden. De avocado halveren, de pit verwijderen en het vruchtvlees eruit halen. In een mengkom het vruchtvlees met het citroensap mengen en met een vork zo fijn mogelijk maken. Op smaak brengen met peper en zout. De gehalveerde zontomaatjes hiermee vullen en met een klein blaadje verse basilicum garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 6 en 8 vol%.