Biertapas winter 2014

Puntpaprika met roomkaas en bladselderij en beenham met gemengde champignons

Ingrediënten voor vier personen:

• 4 puntpaprika’s, mini formaat
• 4 eetlepels roomkaas
• 1 eetlepel fijngeknipte bladselderij
• 4 plakjes gekookte beenham
• 125 gram gemengde champignons, met onder meer cantaharellen, kastanjechampignons
• 1 sjalotje
• 2 eetlepels zonnebloemolie
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De puntpaprika’s kort beetgaar koken, afspoelen en laten afkoelen. De roomkaas in een mengkom met de fijngeknipte bladselderij mengen. Op smaak brengen met peper en zout. De afgekoelde puntpaprika’s hiermee vullen en 1 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Het sjalotje schillen en in stukjes snijden. De gemengde champignons met een borsteltje of keukenpapier schoon vegen en in stukjes scheuren. De olie in een koekenpan verwarmen en deze stukjes samen met het sjalotje roerbakken. Op smaak brengen met peper en zout. De plakjes gekookte beenham halveren en het mengsel van champignons erover verdelen. Oprollen en eventueel met een prikkertje vastzetten. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 5 en 7 vol%, donker bier tussen 5 en 7 vol%.

 


 

Haring met appel, knolselderij en bieslook

Ingrediënten voor vier personen:

4 verse maatjesharingen, schoongemaakt, in plakjes
1 zoetzure appel
4 eetlepels knolselderij, in flinterdunne reepjes
1 eetlepel fijngeknipte bieslook
2 eetlepels kleine kappertjes
3 eetlepels mayonaise, liefst zelf gemaakt
dunne reepjes licht geroosterd stokbrood
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De appel schillen, klokhuis verwijderen, in gelijkmatige blokjes snijden en in een mengkom doen. Reepjes knolselderij, mayonaise en fijngeknipte bieslook erbij doen en goed roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Samen met de plakjes haring over cylinderglaasjes of kleine schaaltjes verdelen en met kappertjes garneren. Met dunne reepjes licht geroosterd stokbrood serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weissbier, blond tussen 5 en 7 vol%, IPA (niet te zwaar gehopt; mild van smaak) tussen 5 en 7 vol%.

 


 

Geroosterd stokbrood met peer, walnoten en parmezaanse kaas

Ingrediënten voor vier personen:

8 sneden stokbrood
1 sappige peer, bijvoorbeeld Doyenné du Comice, Conference
50 gram walnoten, verkruimeld
75 gram parmezaanse kaas, aan een stuk
4 eetlepels olijfolie, extra vierge
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De sneden stokbrood onder een hete grill of in een toaster om en om lichtbruin roosteren. Stokbrood met olijfolie besprenkelen en met dunne plakjes peer beleggen. Naar smaak extra olijfolie gebruiken. Geschaafde plakjes parmezaanse kaas erover verdelen en met verkruimelde walnoten garneren. Aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, amber, donker tussen 6 en 7%, blond tussen 6 en 7%

 

 


 

Pompoen- en kokoscrème met rivierkreeftjes

Ingrediënten voor vier personen:

250 gram flespompoen, geschild en ontpit
2 eetlepels kokoscrème , van een blok
150 gram rivierkreeftjes, gepeld en gekookt
2 kleine sjalotjes
1 theelepel milde kerriepoeder
1 dl gevogeltebouillon
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
2 eetlepels lente-uitjes, flinterdunne ringetjes
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De sjalotjes schillen en in stukjes snijden. De pompoen in kleine blokjes snijden. De olie in een koekenpan verhitten en de blokjes pompoen en stukjes sjalot roerbakken. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron met de deksel op de pan gedurende 20 minuten stoven. Het vocht iets inkoken en de kokoscrème en milde kerriepoeder al roerende op de laagste hittebron erbij doen. Met een vork zo fijn mogelijk maken of met de staafmixer pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Over cylinderglaasjes of schaaltjes verdelen en met rivierkreeftjes en ringetjes lente-ui garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, amber, blond tussen 5 en 7 vol%, IPA (niet te zwaar gehopt; mild van smaak) tussen 5 en 7 vol%.