Biertapas herfst 2015

Avocadopuree met tomaat en garnalen

Ingrediënten voor vier personen:

1 kleine avocado, geschild en ontpit
200 gram middelgrote rauwe garnalen, gepeld en zonder darmkanaal
2 trostomaten
2 eetlepels vers citroensap
4 theelepels cajunkruiden (voor vis en schaaldieren)
2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De schoongemaakte middelgrote garnalen met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De avocado pureren, citroensap erdoor roeren en eventueel zeven voor een fijne puree. De zaadlijst en zaadjes uit de trostomaten verwijderen en in gelijkmatige partjes snijden. De olie in een wok verwarmen, de garnalen roerbakken en uit de wok halen. De garnalen kunnen eventueel ook kort om en om geroosterd worden op de grillpan of op de barbecue. Bestrooien met cajunkruiden. De avocadopree over de partjes tomaat verdelen en met de garnalen garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 

 


 

Rundertartaartjes met kastanjechampignons, bleekselderij en ontbijtspek

Ingrediënten voor vier personen:

400 gram rundertartaar
4 grote kastanjechampignons
6 eetlepels bleekselderij, in kleine blokjes
4 plakjes licht gerookt ontbijtspek of bacon, in dunne plakjes
6 tot 8 eetlepels runderfond
5 eetlepels zonnebloemolie
stokbrood
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kastanjechampignons schoon borstelen, harde onderkant afsnijden en in kleine blokjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de blokje s kastanjechampignon en bleekselderij kort roerbakken. Al roerende de runderfond toevoegen en nog kort verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Het ontbijtspek in gelijkmatige plakjes snijden en in een droge koekenpan licht krokant bakken. Kleine tartaartjes vormen met een diameter van ongeveer 5 tot 6 cm, iets plat slaan en aan beide kanten in drie eetlepels lichtbruin bakken. Zo warm mogelijk met de saus, de plakjes licht krokant gebakken ontbijtspek of krokante bacon en stokbrood serveren. Aanbevolen bieren: amber (Spéciale Belge), dubbel tussen 6 en 8 vol%, bockbier tussen 6 en 8 vol%.

 


 

Gerookte eendenborstfilet met honing- sinaasappeldressing en pistachenootjes

Ingrediënten voor vier personen:

300 gram gerookte eendenborstfilet, in dunne plakjes
1 eetlepel bloemenhoning
5 eetlepels vers sinaasappelsap
4 eetlepels zonnebloemolie
4 eetlepels verkruimelde, ontvelde pistachenootjes
75 gram gemengde sla, gewassen (kant en klaar)
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom een dressing maken van de bloemenhoning, het sinaasappelsap en de zonnebloemolie. Met de staafmixer goed roeren en op smaak brengen met peper en zout. De gemengde sla over bordjes verdelen en de dunne plakjes eendenborstfilet erop rangschikken. De dressing er gelijkmatig over druppelen. Serveren met licht geroosterd stokbrood of reepjes ciabatta. Aanbevolen bieren: amber (Spéciale Belge), blond tussen 5 en 8 vol%, bockbier tussen 6 en 8 vol%, Rauchbier (niet te zwaar gerookt) tussen 6 en 8 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt) tussen 5 en 7 vol%.


 

Broccoliroosjes met blauwaderkaas

Ingrediënten voor vier personen:

12 gave broccoliroosjes
3 eetlepels halfvolle melk
3 eetlepels roomkaas
3 eetlepels blauwaderkaas, bijvoorbeeld Gorgonzola, Bleu d’Auvergne, Stilton
peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De broccoliroosjes in een stoommandje boven kokend water beetgaar stomen en af laten koelen. In een koekenpan op een niet te hoge hittebron, de melk verwarmen en de roomkaas al roerende voorzichtig laten smelten. Vervolgens de blauwaderkaas erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en over de broccoliroosjes verdelen. aanbevolen bieren: witbier, Weissbier, amber (Spéciale Belge), blond bier tussen 6 en 8 vol%