Beers and Beans

Kikkererwten met spinazie

Ingrediënten voor vier personen:

  • 200 gram bladspinazie, zonder steeltjes
  • 400 gram gekookte kikkererwten, uit pot of blik
  • 2 sjalotjes, geschild en in stukjes
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel fijngemalen komijn
  • 1,5 dl gevogeltebouillon
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De olie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes sjalot kort roerbakken. De kikkererwten, bouillon en tomatenpuree al roerende toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende 15 minuten stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de bladspinazie, geperste knoflook en komijnpoeder erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Zo warm mogelijk over voorverwarmde borden verdelen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, amberkleurig bier, Saison, donker bier, bijvoorbeeld dubbel of blond bier tussen 6 en 8 vol%, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5 vol%.

 

Pastrami met oogbonen, wortel en bleekselderij

Ingrediënten voor vier personen:

  • 200 gram pastrami, in plakjes (of mager pekelvlees)
  • 175 gram oogbonen (black-eyed peas), uit pot of blik
  • 4 eetlepels winterwortel, in kleine blokjes
  • 4 eetlepels bleekselderij, zonder draadjes, in kleine blokjes
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 1 takje verse tijm
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De olie in een wok of koekenpan verhitten en de blokjes wortel en bleekselderij kort roerbakken. De uitgelekte oogbonen en het takje verse tijm toevoegen. Op de laagste stand van de hittebron 5 tot 10 minuten verwarmen. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel over de plakjes pastrami of het mager pekelvlees verdelen. Naar smaak met een klein takje tijm garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, amberkleurig bier, Saison, blond of donker bier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8 vol%, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5 vol%.

 

Runderschenkel met witte bonen

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 middelgrote runderschenkels, bio kwaliteit of van Limousin of Charolais vee
  • 1 middelgrote ui, geschild en in blokjes of plakjes
  • 6 eetlepels pruimtomaten in blokjes (uit pot of blik)
  • 2 teentjes knoflook, geschild en uit de knijper
  • 6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 3,5 dl runderbouillon
  • 150 gram witte bonen, gekookt
  • 150 gram flespompoen (of winterwortel), geschild en in blokjes
  • 1 bleekselderijstengel, in blokjes
  • 1 halve gele of rode paprika, zonder zaadlijst, in blokjes
  • 4 takjes verse tijm
  • blaadjes verse basilicum
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De runderschenkels met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. Drie eetlepels olie in een braadpan verhitten en de runderschenkels aan beide kanten aanbraden. Blokjes ui toevoegen, kort mee braden en de bouillon en de takjes tijm toevoegen. Hittebron op de laagste stand zetten en in ruim 2,5 uur of iets langer stoven. Af en toe omkeren en naar smaak extra bouillon gebruiken. Tegen het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken, takjes tijm verwijderen, de blokjes tomaat, geperste knoflook toevoegen en nog kort verwarmen. De runderschenkels eruit halen en het stoofvocht pureren. Op smaak brengen met peper en zout. De runderschenkels in de braadpan terug doen en warm houden. Twee eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes flespompoen (of winterwortel) roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en al roerende de blokjes bleekselderij, witte bonen, gele of rode paprika toevoegen. Met de deksel op de wok of braadpan nog zeer kort verwarmen. De groenten, runderschenkels en de saus over voorverwarmde borden verdelen en met blaadjes verse basilicum garneren. Aanbevolen bieren: amberkleurig bier, Saison, donkerbier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8 vol%, bockbier tussen 6 en 8 vol%, Porter tussen 6 en 8 vol%.

 

Witlof met bruine bonenpuree

Ingrediënten voor vier personen:

  • 8 gave witlofblaadjes
  • 250 gram bruine bonen of jonge kapucijners, uit pot of blik
  • 2 theelepels milde chilipoeder
  • 2 sjalotjes
  • 8 eetlepels gevogelte- of groentenbouillon
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 1 eetlepel fijngehakte bieslook
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Olie in een koekenpan verhitten en de sjalotjes al roerende goudgeel bakken. Hittebron op de laagste stand zetten, bruine bonen of jonge kapucijners erbij doen en gedurende 15 minuten stoven. Eventueel nierbonen (red kidney beans) gebruiken. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de milde chilipoeder erdoor roeren. Vervolgens pureren en naar smaak zeven. Op smaak brengen met peper en zout en over de witlofblaadjes verdelen. Met fijngeknipte bieslook garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, amberkleurig bier, Saison, blond of donker bier, bijvoorbeeld dubbel tussen 6 en 8%, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5%.

 

Witte bonen met chorizo en gepofte knoflook

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 gram grote (Spaanse) witte bonen (alubias), uit pot of blik
  • 1 middelgrote ui
  • 150 gram chorizo, in plakjes
  • 8 kleine tenen knoflook
  • 1 eetlepel fijngeknipte verse bieslook of bladselderij
  • 1 mespunt cayennepeper of scherpe rode paprikapoeder
  • 1,5 dl groenten- of gevogeltebouillon
  • 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De ui schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de tenen knoflook met schil zeer kort roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan in ongeveer 10 tot 15 minuten garen. Twee eetlepels olie in een braadpan verwarmen en de stukjes ui om en om bakken. De witte bonen en de bouillon toevoegen en gedurende 15 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Het stoofvocht iets inkoken en de bieslook erdoor roeren. Mespunt cayennepeper erover verdelen. De plakjes chorizo kort in een droge koekenpan om en om bakken. Zo warm mogelijk serveren met witte bonen en tenen gepofte knoflook. Aanbevolen bieren: pilsener, amberkleurig bier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, donker bier (bijvoorbeeld: dubbel) tussen 5 en 7 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt).

 

Tuinbonenpuree met kerrie

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 400 gram tuinbonen, vers of uit pot of blik
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentje knoflook, uit de knijper
  • 3 theelepels milde kerriepoeder
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 1,5 dl gevogelte- of groentebouillon
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • blaadjes verse munt
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding:

Bij het gebruik van verse, gedopte tuinbonen, deze met een snufje zout gaar koken. Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Olie in een braadpan verwarmen, tuinbonen en stukjes sjalot toevoegen en kort roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten, bouillon toevoegen en 20 minuten stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd, de milde kerriepoeder en knoflook uit de knijper erdoor roeren en verder stoven. Vers citroensap erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Iets laten afkoelen en met een staafmixer pureren. Naar smaak eventueel zeven. Met enkele blaadjes verse munt garneren en met reepjes warme toast of Turks brood serveren. Aanbevolen bieren: pilsener, witbier, Weizen, amberkleurig bier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, IPA (India Pale Ale), niet te zwaar gehopt.

 

Kapucijners met spitskool

Ingrediënten voor vier personen:

  • 150 gram jonge kapucijners, uit pot of blik
  • 8 gave, kleine spitskool- of groene koolbladen
  • 4 eetlepels pruimtomaten, uit pot of blik
  • 1 sjalotje
  • 2 theelepels milde chilipoeder
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kleine, gave koolbladen in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en laten afkoelen. Het sjalotje schillen en in kleine stukjes snijden. De pruimtomaten in kleine stukjes snijden. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes sjalot en tomaat kort roerbakken. Vervolgens de jonge kapucijners en de chilipoeder erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Dit mengsel over de koolbladen verdelen en oprollen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), Weizen, amberkleurig bier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, donker bier (bijvoorbeeld dubbel tussen 5 en 7 vol%), Session India Pale Ale, tussen 3 en 5 vol%.

 

Gele linzencrème met knoflookcroutons

Ingrediënten voor vier personen:

  • 150 tot 200 gram gele spliterwten, gekookt
  • 1 middelgrote ui
  • 2 theelepels fijngemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 8 eetlepels gevogelte- of groentebouillon
  • 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • 2 sneden (oud) volkorenbrood of witbrood, zonder korst
  • 1 eetlepel fijngehakte bladselderij of bladpeterselie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De ui schillen en in stukjes snijden. Twee eetlepels olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes ui roerbakken. Na het roerbakken de bouillon, gekookte gele spliterwten en de fijngemalen komijn toevoegen. Met een staafmixer pureren. De crème fraîche erdoor roeren, al roerende nog zeer kort verwarmen en warm houden. De sneden brood in gelijkmatige blokjes snijden. Twee eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de blokjes aan alle kanten kort bakken. Vervolgens de geperste knoflook al roerende toevoegen. De pan van de hittebron afnemen. Op smaak brengen met peper en zout. De linzencrème en knoflookcroutons over borden verdelen en met fijngehakte bladselderij of bladpeterselie garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale, tussen 3 en 5 vol%.