Biertapas winter 2017/18

Tomaatjes met tonijn

Ingrediënten voor vier personen:

  • 6 Tasty Tom tomaatjes of kleine trostomaten
  • 6 eetlepels tonijn uit blik, op olie (MSC kwaliteit)
  • 4 ansjovisreepjes, uit blik op olie
  • 4 eetlepels komkommer zonder schil en zaadlijst, in piepkleine blokjes
  • 1 mespuntje goed geboende, geraspte limoenschil
  • 4 eetlepels roomkaas
  • 2 theelepels Tabasco
  • sliertjes limoenschil
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de tonijn, ansjovisreepjes, geraspte limoenschil en Tabasco met de staafmixer pureren. Na het pureren de roomkaas en piepkleine blokjes komkommer erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout en 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. De Tasty Tom tomaatjes of kleine trostomaten halveren en de zaadlijst en zaadjes verwijderen. De ontstane holte met het tonijnmengsel vullen. Met dunne sliertjes limoenschil garneren. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5 vol%, Engelse IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%.

 

Soesjes zalmfiletSoesjes met gerookte zalmfilet

Ingrediënten voor vier personen:

  • 60 tot 70 gram roomboter
  • 1,5 dl water
  • 60 gram bloem
  • 2 eieren
  • 100 gram gerookte zalmfilet
  • 50 gram roomkaas
  • 1 eetlepel fijngeknipte verse bieslook
  • roomboter om in te vetten

Bereidingswijze:

De oven op 200 graden Celsius voorverwarmen. De boter met het water in een steelpannetje op een middelhoge hittebron verwarmen. De bloem toevoegen en voortdurend roeren tot het deeg van de van de pan begint los te laten. Het steelpannetje van de hittebron afhalen en de eieren een voor een toevoegen. Na toevoeging van elk ei met de staafmixer goed roeren. Met behulp van twee lepels kleine hoopjes van het deeg op een ingevette bakplaat verdelen. In het midden van de oven plaatsen en in ongeveer 20 tot 25 minuten gaar bakken tot de buitenkant egaal lichtbruin van kleur is en de soesjes zacht aanvoelen Af laten koelen. In een mengkom de stukjes zalmfilet met de fijngeknipte verse bieslook mengen en met de staafmixer pureren. Vervolgens de roomkaas erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. Een holte uitsnijden aan de bovenkant van de soesjes en met de puree van zalmfilet vullen. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%.

 

Rigatoni met courgette en tomatensaus

 Ingrediënten voor vier personen:

  • 16 stuks rigatoni (geribbelde buispasta)
  • 1 kleine courgette
  • 8 eetlepels tomaatblokjes, uit pot of blik
  • 1 bleekselderijstengel
  • 1 teentje knoflook, uit de knijper
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De rigatoni beetgaar koken. Na het koken laten uitlekken en olijfolie erdoor roeren. De draadjes uit de bleekselderijstengel verwijderen en in kleine stukjes snijden. Twee eetlepels olijfolie in een wok of braadpan verhitten en de stukjes bleekselderij kort roerbakken. De tomaatblokjes en wat tomatenvocht erdoor roeren en op de laagste hittebron 15 minuten stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Na het stoven pureren en eventueel zeven. Zoveel mogelijk het witte vruchtvlees uit de courgette verwijderen in kleine blokjes snijden. De blokjes in 2 eetlepels olijfolie kort beetgaar bakken. Tegen het einde van het bakken de geperste knoflook erdoor roeren en op smaak brengen met peper en zout. De warme tomatensaus over bordjes of schaaltjes verdelen. De buispasta met de blokjes courgette vullen en over de warme tomatensaus verdelen. Met geraspte Parmezaanse kaas bestrooien. Aanbevolen bieren: pilsener (niet te zwaar gehopt, witbier, Weissbier, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session, IPA (India Pale Ale), milde Engelse IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%.

 

Auberginepuree met milde kerrie

 Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 middelgrote langwerpige aubergine
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook, uit de knijper
  • 3 theelepels milde kerriepoeder (of ras el hanout)
  • 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 1,5 dl groenten- of gevogeltebouillon
  • reepjes licht geroosterd stokbrood of volkorenbrood
  • blaadjes verse koriander of verse munt
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De sjalotjes schillen en in stukjes snijden. De knoflook schillen. De aubergine schillen en in blokjes of stukjes snijden. De olie in een braadpan verhitten en de stukjes sjalot en aubergine roerbakken. Bouillon toevoegen , de hittebron op de laagste stand zetten en met de deksel op de pan gedurende 15 tot 20 minuten stoven. Vijf minuten voor het einde van de stooftijd de kerriepoeder en geperste knoflook erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout en met een vork fijn maken. Over schaaltjes of glaasjes verdelen en met blaadjes verse koriander of verse munt garneren. Serveren met reepjes licht geroosterd stokbrood of volkorenbrood. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weissbier, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session IPA (India Pale Ale) tussen 3 en 5 vol%, milde Engelse IPA (India Pale Ale) tussen 5 en 7 vol%