Biertapas zomer 2019

Polenta met courgette en tomatensaus

Ingrediënten voor vier personen:

  • 200 gram polenta
  • 1 kleine, halve courgette, zonder zaadlijst, in piepkleine blokjes
  • 8 eetlepels tomatenblokjes, uit blik
  • 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
  • 1 theelepel verse oregano, fijn gehakt
  • 4 tot 5 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas of oude kaas
  • 4 eetlepels olijfolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Polenta is gekookt maïsmeel uit het noorden van Italië, dat veel gegeten wordt in dit gebied. Verkrijgbaar in mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten. Volg de gebruiksaanwijzing en kook de polenta in water gaar. Goed blijven roeren tot een dikke massa is ontstaan. Over een (brood)plank of langwerpige schaal uitspreiden. Laten afkoelen en met een speciaal vormpje rondjes eruit steken. Twee eetlepels olijfolie in een koekenpan verhitten en de blokjes tomaat kort roerbakken. Zes eetlepels van het tomatenvocht (of bouillon) toevoegen en gedurende 10 minuten op de laagste hittebron laten pruttelen. Vervolgens de geperste knoflook erdoor roeren en nog kort verwarmen. Op smaak brengen met de fijn gehakte oregano, peper en zout. Eventueel een mespunt gedroogde oregano gebruiken. De piepkleine blokjes courgette in 2 eetlepels olijfolie kort roerbakken. Tomatensaus over de rondjes polenta verdelen en met de blokjes courgette en geraspte Parmezaanse of oude kaas garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale, mild van smaak.

 

Pastrami met avocado en tomaat

Ingrediënten voor vier personen:

  • 200 gram pastrami (of magere lamsham), in dunne plakjes
  • 1 kleine avocado, zonder schil, ontpit
  • 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
  • 2 kleine trostomaten of 2 grote Tasty Tom tomaten, zonder zaadlijst, in blokjes
  • 2 tot 3 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • licht geroosterde sneden ciabatta of Turks brood
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De blokjes trostomaat of Tasty Tom tomaat met weinig zout bestrooien. De olijfolie erover verdelen en gedurende 30 minuten of iets langer op een koele plek plaatsen. Af en toe omscheppen. De avocado zo fijn mogelijk met een vork maken of met de staafmixer pureren. Citroen- of limoensap erdoor roeren om verkleuren tegen te gaan. Op smaak brengen met peper en zout. De avocado over de dunne plakjes pastrami (of magere lamsham) verdelen en met de blokjes tomaat vermengd met de olijfolie garneren. Naar smaak met licht geroosterde sneden ciabatta of Turks brood garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale (IPA), mild van smaak. Probeer ook eens een goede gekoelde alcholvrije pils, alcoholvrije Weizen of alcoholvrije India Pale Ale (IPA).

 

Koekjes van gele spliterwten met flespompoen en salsa

Ingrediënten voor vier personen:

  • 200 gram gele spliterwten
  • 150 gram flespompoen, geschild, zonder zaadjes
  • 3 theelepels ras el hanout
  • 1 groot ei
  • 1 halve, kleine komkommer, geschild, zonder zaadlijst
  • 2 kleine trostomaten, zonder zaadlijst
  • 4 eetlepels licht pikante Chili saus
  • 2 eetlepels vers citroen- of limoensap
  • zonnebloemolie om te bakken
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De komkommer en tomaten in gelijkmatige blokjes snijden. In een mengkom doen en de licht pikante Chilisaus en het citroen- of limoensap erdoor roeren. Gedurende 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen. De gele spliterwten afspoelen en in ruim water aan de kook brengen. Hittebron op de laagste stand zetten en gedurende ruim 1 uur of iets langer met de deksel op de pan beetgaar laten worden. Afgieten en in een mengkom opvangen. De flespompoen raspen en samen met het ei en de ras el hanout in de mengkom doen. Goed roeren en gedurende 2 uur in de koelkast plaatsen om op te stijven. Ras el hanout is een Noord-Afrikaanse specerijenmelange en in mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. Koekjes vormen van het mengsel van de gele spliterwten en naar keuze iets plat slaan. De olie in een koekenpan (met antiaanbaklaag) verhitten en om en om lichtbruin tot goudbruin bakken. Af en toe omkeren. Iets laten afkoelen en met de salsa serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale tussen 5 en 7 vol%, niet te zwaar gehopt. Probeer ook eens een alcoholvrije pils of een alcoholvrije India Pale Ale (IPA)

 

Forelfilet, komkommer, appel en radijs

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 gram licht gerookte forelfilet, in plakjes
  • 1 halve, kleine komkommer, geschild, in plakjes
  • 6 radijsjes, in plakjes
  • 1 halve zoetzure appel, geschild, zonder klokhuis, piepkleine blokjes
  • 2 eetlepels kleine kappertjes
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • 3 eetlepels mascarpone
  • licht geroosterd stokbrood of ciabatta
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

In een mengkom de yoghurt, mascarpone, blokjes appel en kleine kappertjes mengen. Op smaak brengen met peper en zout en 1 tot 2 uur in de koelkast plaatsen om iets op te stijven. De plakjes forelfilet, komkommer en radijs op bordjes plaatsen en de licht gekoelde dipsaus erover verdelen. Naar smaak met plakjes licht geroosterde sneetjes stokbrood of ciabatta serveren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, amberkleurig bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, blond bier, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale tussen 5 en 7vol%, niet te zwaar gehopt. Probeer ook eens een alcoholvrije pils of alcoholvrije India Pale Ale (IPA).