Biertapas najaar 2020

Aubergine met rundvlees, gember en hoisinsaus

Ingrediënten voor vier personen:

• 2 kleine aubergines
• 400 gram magere runderriblappen, in kleine blokjes
• 2 sjalotjes, geschild, in stukjes
• 2 eetlepels geschilde, geraspte, verse gember
• 3 eetlepels hoisin saus
• 4 eetlepels geroosterde rode paprika, in reepjes
• 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 30 cl runderbouillon of groente bouillon
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
De kleine blokjes rundvlees met weinig zout bestrooien en kort laten rusten. De olie in een braadpan verhitten en de blokjes kort aanbraden. Sjalotjes kort mee braden. Bouillon toevoegen en op de laagste hittebron 90 minuten of iets langer stoven. Naar smaak extra bouillon toevoegen. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd het stoofvocht iets inkoken. De geraspte gember en de hoisin saus erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Hoisin saus is ingedikte, licht kruidige sojasaus en verkrijgbaar bij Aziatische voedingswinkels en grote supermarkten. De aubergines schillen en een kleine tussen ruimte met schil in stand houden. In rondjes snijden, met weinig olie bestrijken en kort laten rusten. Op een hete grillpan kort om en om licht roosteren. De rondjes kunnen ook om en om in de olie worden gebakken. Naar smaak helemaal schillen. Afhankelijk van het soort, kan de schil soms een vrij bittere smaak geven. De aubergine met blokjes rundvlees en wat saus beleggen. Met geroosterde rode paprika reepjes garneren. Aanbevolen bieren: Pils, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Blond bier tussen 5 en 8 vol%, Donker bier (bijvoorbeeld Dubbel) tussen 5 en 8 vol%.

 

Shiitake

Ingrediënten voor vier personen:

• 8 middelgrote shiitake, steeltje verwijderd
• 1 sjalotje, geschild, in stukjes
• 1 takje verse tijm
• 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 10 cl gronte bouillo n
• kleine takjes verse tijm, voor de garnering
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Vier paddenstoelen in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en laten afkoelen. De andere vier in kleine stukjes snijden. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de stukjes shiitake en stukjes sjalot kort roerbakken. Groente bouillon en het takje verse tijm toevoegen en op de laagste hittebron 5 minuten verwarmen. Af en toe roeren. De gestoomde shiitake met dit mengsel vullen. Op smaak brengen met peper en zout. Met een klein takje verse tijm garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, amberkleurig bier tussen 5 en 8 vol%, Saison, Blond bier tussen 5 en 8 vol%, Donker bier (bijvoorbeeld Dubbel) tussen 5 en 8 vol%.

 

Stokbrood met rode paprika, olijf en ansjovis

Ingrediënten voor vier personen:

• 1 rode paprika, zonder zaadlijst, in dunne reepjes
• 4 eetlepels groene- of zwarte olijven, ontpit, gehalveerd
• 6 ansjovisfilets, op olijfolie
• 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
• Olijf- of zonnebloemolie
• sneden (volkoren)stokbrood, licht geroosterd
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
In een wok of koekenpan 3 tot 4 eetlepels olie verhitten en de reepjes rode paprika kort roerbakken. Geperste knoflook toevoegen en met de deksel op de pan op de laagste hittebron 10 minuten verwarmen. Na het verwarmen laten afkoelen. Op smaak brengen met peper en zout. De ansjovisfilets met een vork fijn maken en de gehalveerde ontpitte groene- of zwarte olijven hiermee vullen. De reepjes rode paprika over de sneden licht geroosterd stokbrood verdelen en met de gevulde olijven garneren. Aanbevolen bieren: pils, witbier, Weizen, Saison, Blond bier tussen 5 en 8 vol%, India Pale Ale tussen 5 en 8 vol% (niet te zwaar gehopt).

 

Tonijn met tomaat en hardgekookt ei

Ingrediënten voor vier personen:

• 200 gram tonijn, uit pot of blik
• 1 sjalotje, geschild, in stukjes
• 2 theelepels chili vlokken
• 4 tot 5 eetlepels tomaatblokjes, pot of blik
• 2 kleine hardgekookte eieren, in partjes
• 1 trostomaat, zonder zaadjes, in blokjes
• 3 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
• 2 eetlepels groene, ontpitte olijven, gehalveerd
• sneden volkorenbrood, zonder korst, rondjes, licht geroosterd
• peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:
De tonijn met een vork uit elkaar halen. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de tonijn, stukjes sjalot en tomaatblokjes kort roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten en 10 minuten verwarmen. Af en toe roeren. Tegen het einde van het verwarmen de chili vlokken erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en dit mengsel laten afkoelen. De sneden volkorenbrood licht roosteren. Met een speciaal vormpje rondjes of driehoekjes uitsteken. De rondjes met het tonijnmengsel beleggen en met partjes hardgekookt ei, olijf en blokjes tomaat garneren. Aanbevolen bier: pils, witbier, Weizen, Saison, Blond bier tussen 5 en 8 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt) tussen 5 en 8 vol%.