2. Enkele tips voor het combineren van gerechten met bier

Bij de gerechten op deze site bevelen we het bier aan dat in het gerecht is verwerkt. Op deze wijze wordt de smaak als het ware door het bier verlengd. Maar wat let u om een contrasterend bier als begeleidende drank te kiezen, dat aan uw smaakbeleving en smaakverwachting beantwoordt. Hieronder geven we enkele tips voor het combineren van gerechten met bier.

Drink bij het samenstellen van een menu of een serie van gerechten of hapjes een licht bier voor een zwaar bier. Begin bijvoorbeeld met pils, witbier of fruitbier en eindig met een volmondig abdij- of trappistenbier, een Russian stout of een volmondige tripel.

Zoek zoveel mogelijk naar overeenkomsten in de smaak van bier en gerechten. Bijvoorbeeld een salade met een vinaigrette zal beter combineren met een geuze, Vlaams rood of bruin, witbier of fruitbier, dan met een volmondig abdij- of trappistenbier of een zoetig bier. Een volmondig abdij- of trappistenbier zal beter tot zijn recht komen bij stoofgerechten met vlees, gevogelte of wild en  zwaardere sauzen.

Ga van een lage smaakrijkdom (= intensiteit van de smaak) naar een hogere smaakrijkdom, bijvoorbeeld van jonge kaas naar oude- of blauwaderkaas. Pils, geuze of witbier zullen met jonge kaas beter combineren, bij blauwaderkaas ligt de keuze voor een volmondig, (licht) zoetig speciaalbier (bijvoorbeeld Hertog Jan Grand Prestige) meer voor de hand.

Ga van fris naar rijp (bijvoorbeeld van radijs naar gare groenten, van tomaat naar een tomatensaus met room, van rabarber of komkommer naar rijpe meloen of rijpe banaan). Bij radijs zal pils, geuze of witbier beter passen. Bij een rijpe meloen, een vrij zoetig fruitbier of een volmondig fruitig blond bier of  volmodige tripel.

Naast de genoemde tips blijven de eigen smaakervaringen en smaakvoorkeuren de belangrijkste leidraad voor het combineren van bier met gerechten. Een kersenbonbon kan verrasend lekker smaken met bijvoorbeeld een kriek. En bij pure chocola is naast een volmondig abdij- of trappistenbier of  barley wine, een amber een aanrader. Durf te ontdekken en te experimenteren en de ontdekkingstocht te verrijken met nieuwe smaaksensaties. Twee voorbeelden van bier als begeleidende drank staan in "Bierplezier" en "Bier aan tafel" op deze site.