3. Bieren passend bij de gerechten

Hieronder een globaal overzicht van bieren, die bij de gerechten worden aanbevolen. De bieren zijn onderverdeeld in de meest voorkomende biertypen.

Pilsener:

Verfrissend, goed doordrinkbaar en variërend van mild gehopt tot zwaar gehopt, gefilterd (helder) ofongefilterd (troebel).

Dit type bier past goed bij menige lichte amuse en lichte aperitiefhapjes

Witbier:

Verfrissend door de gedroogde sinaasappelschil in combinatie met koriander. Troebel en licht van kleur, lichtzure en lichtzoete toets. Goed doordrinkbaar.

Is goed te combineren met lichte salades van vis, gevogelte en vleeswaren bij fruitgerechten, bijvoorbeeld lichte desserts.

Weissbier of Weizen

In tegenstelling tot witbier, bevat dit oorspronkelijk uit Duitsland afkomstige bier geen toevoegingen. Dit type bier is ook voller van smaak dan menig witbier. Karakteristiek aroma van lichte banaan- en kruidnageltoets. Goed doordrinkbaar. Dit type bier komt voor in een lichte en donkere variant.

Is goed te combineren met lichte salades van vis, gevogelte en vleeswaren en bij fruitgerechten bijvoorbeeld lichte desserts. En met sommige soorten droge kaas en pikante gerechten.

Geuze

Lichtzure tot complexe zure bieren, afkomstig uit het Pajottenland, de streek ten westen van Brussel.

Bij platte kaas met pijpajuin,roomkaas en in dressings bij salades. Ook bij zoetzure gerechten en bij stoofschotels, bijvoorbeeld met gevogelte en konijn.

India Pale Ale

Verfrissend. Fruitige aroma’s (citrus) met duidelijke toetsen van citrus in de afdronk, variërend van mild tot extra sterk. Hopbitterheid in de afdronk variërend van mild (vgl. Engelse India Pale Ales) tot een zeer hoge mate van bitterheid (vgl. Amerikaanse India Pale Ales en sommige India Pale Ales uit Nederland).

Is te combineren met gerechten met bitterheid, zoals witlofschotels, spruitjes, koolgerechten, met pikante soorten worst, met pikante gerechten uit de Midden-Oosterse, Latijns- Amerikaanse en Oosters keuken.

Saison

Oorspronkelijk afkomstig uit de provincie Henegouwen in België. Knisperend in de mond, licht tot soms iets zwaarder gehopt met fruitige en licht kruidige tonen en een aangename droge afdronk.

Stout

Een donkerbruin tot zeer donker bier (zwart), doorgaans donkerder dan een Porter. Vaak hebben deze bieren iets meer gebrande mout dan een Porter. Tonen van koffie en bittere chocola en soms een licht zurige toets. Er zijn veel varianten van Stout bieren, variërend van vrij droog, bijvoorbeeld Guinness Export Stout tot Russian Imperial Stout, zeer volmondig van smaak met een hoog alcoholgehalte van meer dan 10 vol%. Een bekende Nederlandse stout is Van Vollenhoven Extra Stout.

Porter

Dit bier is vernoemd naar Britse havenarbeiders (porters ), die een voedzaam, zwaar bier gelet op het zware werk wel konden waarderen. Deze donkere bieren hebben een volmondige smaak met toetsen van toffee, karamel, koffie, zoethout. De smaak is in het algemeen iets zoet, soms zoeter dan Stout.

Blond bier, licht (alcoholgehalte, meestal tussen 5 en 8 vol%)

Verfrissend, bloemige en fruitige aroma’s en variërend van een milde tot aangename licht bittere afdronk. Goed doordrinkbaar.

Is goed te combineren met salades van gevogelte, vis, vleeswaren en groenten. Ook bij zachte, milde en jonge kaassoorten

Blond bier, zwaar ( 8 vol% en hoger)

Volmondig van smaak, bloemige en fruitige aroma’s en variërend van een milde tot licht bittere en bittere afdronk.

Is te combineren met bijvoorbeeld salades met bijvoorbeeld gerookte soorten vis, gevogelte. Sabayons als dessert. Ook bij volle, belegen kazen.

Donker bier, licht alcoholgehalte (tussen 5 en 8 vol%). Binnen deze categorie vallen ook bieren van het type Stout of Porter van 5 tot 8 vol%.

Duidelijke karameltoets met bloemige en fruitige tonen, licht kruidige toets en variërend van een milde tot licht bittere en soms bittere afdronk.

Is te combineren met bijvoorbeeld paddestoelen gerechten en lichtzoete- en kaasdesserts.

Donker bier, zwaar alcoholgehalte (vanaf 8 vol% en hoger). Binnen deze categorie vallen ook bieren van het type Stout of Porter van 8 vol% en hoger.

Zeer volmondig van smaak met bloemige en fruitige tonen. Vaak met toetsen van (bittere) chocola koffie, espresso. Ook kruidige aroma’s. Gelet op het ‘wijnachtige’ karakter van veel bieren van dit type , worden deze bieren ook aangeduid als ‘barley wine’(gerstewijn).

In marinades voor rundvlees en wild. Bij stoofgerechten met rundvlees en wild. Is te combineren met zoete- en kaasdesserts, bijvoorbeeld in sabayons en bij volle, romige kazen en blauwaderkazen.

Seizoensbieren Nederland:

Mei- of Lentebock

Fruitige en bloemige aroma’s , mild van smaak en een afdronk die varieert van licht bitter tot een hogere mate van bitterheid. Deze bieren zijn vooral in het voorjaar vanaf begin maart verkrijgbaar.

Is te combineren met lichte salades van gevogelte, vis en vleeswaren.

Bockbier

Gebrande moutsoorten in het aroma, die kunnen variëren van licht tot vrij zwaar. Duidelijke toets van karamel. De zoetigheid kan variëren van licht zoet tot behoorlijk zoet van smaak. De afdronk varieert van licht zoet tot vrij zoet. Sommige bockbieren kenmerken zich ook door een aangename licht droge afdronk.

Bij milde tot pittige worstsoorten en balletjes gehakt. Bij gerechten met gebakken ui en spekjes. Is goed te combineren met stoofschotels van rundvlees en wild en met lichtzoete- en kaasdesserts. In marinades en in sabayons voor zoete desserts.