Biertapas voorjaar 2019

Kalkoenspiesje met prei en kerrie

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 gram kalkoenfilet, bio kwaliteit, in blokjes
  • 1 kleine prei, buitenblad verwijderd, in ringetjes
  • 1 eetlepel milde kerriepoeder
  • 3 eetlepels kokoscrème, van een blok
  • 2 eetlepels vers citroensap
  • 3 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De blokjes kalkoenfilet in een mengsel van olie en citroensap gedurende 1 uur marineren. De blokjes af en toe omkeren. De ringetjes prei beetgaar koken. Zes tot 8 eetlepels kookvocht met de kokoscrème en milde kerriepoeder mengen. Zeer kort al roerende verwarmen en warm houden. De blokjes kalkoenfilet aan spiesjes rijgen en op de grillpan of op de barbecue roosteren. Af en toe omkeren. Op smaak brengen met wat zout. De kalkoenspiesjes met de prei- kerriesaus serveren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%.

 

Sardines met aardappel- knolselderijsalade

Ingrediënten voor vier personen:

  • 12 verse kleine sardines, schoongemaakt
  • 2 eetlepels bloem
  • 3 gekookte middelgrote, stevige aardappelen, in blokjes
  • 5 eetlepels fijn geraspte, geschilde knolselderij
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De kleine sardines met weinig zout bestrooien en laten rusten. In een mengkom de blokjes aardappel, geraspte knolselderij, mayonaise en Griekse yoghurt goed mengen. Op smaak brengen met peper en zout. In de koelkast gedurende 1 tot 2 uur plaatsen. De sardines met bloem bestuiven. De olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag verhitten en kort om en om lichtbruin bakken. Iets laten afkoelen en met de aardappel- knolselderijsalade serveren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%.

 

Flespompoen met kikkererwten

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 kleine flespompoen, ontzaad, in plakken van ongeveer 1 cm
  • 8 eetlepels kikkererwten, gekookt, uit pot of blik
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • 2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
  • 15 cl gevogelte- of groentebouillon
  • 2 eetlepels gegrilde rode parika, in stukjes
  • 2 eetlepels lente-ui in flinterdunne ringetjes
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Met een speciaal vormpje rondjes uit de plakken flespompoen steken. In een stoommandje boven heet water beetgaar koken en laten afkoelen. De olie in een wok of koekenpan verhitten en de kikkererwten kort roerbakken. Bouillon en ras el hanout al roerend toevoegen en 15 minuten op de laagste hittebron stoven. Het stoofvocht iets inkoken. Tegen het einde van de stooftijd de geperste knoflook erdoor roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Ras el hanout is een specerijenmelange en in mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. De kikkererwten met wat saus over de rondjes flespompoen verdelen. Met stukjes gegrilde rode paprika en ringetjes lente ui garneren. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale tussen 3 en 5 vol%, India Pale Ale (niet te zwaar gehopt)

 

Broccoli met gele linzenpuree

Ingrediënten voor vier personen:

  • 250 gram broccoli roosjes
  • 175 gram gele linzen of gele spliterwten
  • 1 bleekselderijstengel, zonder draadjes, in stukjes
  • 2 theelepels grove, pikante rode paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook, uit de knijper
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

De gele linzen of gele spliterwten met water afspoelen en in een vergiet uit laten lekken. Water aan de kook brengen, de linzen toevoegen en vervolgens de hittebron op de laagste stand zetten. Ervoor zorgen dat de linzen goed onder het water staan. Gedurende 90 minuten of iets korter met de deksel op de pan laten pruttelen. Halverwege de stukjes bleekselderij en de geperste knoflook toevoegen en verder stoven. Het stoofvocht iets inkoken, grove pikante rode paprikapoeder toevoegen en laten afkoelen. Met de staafmixer pureren en warm houden. De broccoli roosjes in een stoommandje boven heet water beetgaar stomen en iets laten afkoelen. De puree over de broccoli roosjes verdelen. Aanbevolen bieren: pils (niet te zwaar gehopt), witbier, Weizen, blond bier tussen 5 en 7 vol%, Saison, Session India Pale Ale tussen 3 en 5 vol%.