Sjors de Jongh: Gebakken tonijn met 'Kiem'-avocadocrème, chimichurri-olie en serranokrokantje

'Kiem'-avocadocrème
Ingrediënten:
- 1 Avocado
- 50ml Duits en Lauret Kiem
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Maak het vruchtvlees van de avocado tot een crème.
Voeg een scheutje Duits en Lauret Kiem toe.
Voeg peper en zout toe naar smaak.
 
Chimichurri-olie
Ingrediënten:
- 50ml Olijfolie
- 1 theelepel Chimichurri kruidenmix
Bereiding:
Meng 50ml olijfolie met een theelepel kruidenmix.
 
Serranokrokantje
Ingrediënten:
- Dungesneden serranoham
Bereiding:
Leg de plakken serranoham op bakpapier in een voorverwarmde oven.
De plakken zijn klaar na ongeveer 10 minuten als ze krokant zijn.
 
Gebakken tonijn
Ingrediënten:
- Verse Tonijnmoot (ongeveer 250 gr.)
- Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Snij de tonijnmoot in drie gelijke stukken.
Verwarm een pan met olie.
Bak beide kanten van de tonijn ongeveer één minuut in de hete pan, zodat de buitenkant is dichtgeschroeid, maar de binnenkant nog rauw is.
 
Serveren:
Spreid de avocadocrème uit op het bord.
Leg de stukken tonijn in de avocadocreme.
Steek het serranokrokantje tussen de stukken tonijn.
Sprenkel de chimichurri over het geheel.
Eet smakelijk!
 
Dit gerecht is een creatie van Joep Loose, sous-chef bij restaurant de Beyerd. Het gerecht komt van de Lentekaart 2019 van de Beyerd.
 
Terwijl de lente al voorbij is, heb ik er toch voor gekozen om een gerecht in te sturen dat wordt gecomplimenteerd door het voorjaarsbier van Brouwerij Duits en Lauret; Kiem. Dit is een geweldig bier voor bij het eten. De subtiele, frisse geur van hop komt je tegemoet als je het glas naar je mond brengt. In het begin proef je vooral een volle moutige smaak, waarna de frisse, licht bittere smaak van de hop naar voren komt. In de afdronk proef je een lichte houttoets, wat het bier een mooie complexe gelaagdheid geeft. De verschillende laagjes in dit bier matchen mooi met de verschillende smaken die dit gerecht in zich heeft. In combinatie met dit gerecht komen de moutige smaak, de frisse hop en de houttonen nog beter tot hun recht.