Kim Lentjes: Key lime pie

Kim Lentjes en haar favoriete bier- en gerecht combinatie

Mijn favoriete bier-spijs combinatie is er een die ik onlangs heb ‘ontdekt’. Ik ben nogal een liefhebber van een goede key lime pie, of eigenlijk, omdat key limes hier niet te krijgen zijn, limoen meringue taart. Een zoet-zure taart met een kokosbiscuit bodem en een vulling van gecondenseerde melk met heel veel limoen, afgetopt met opgeklopte en gebrande meringue. Heerlijk. Niet te zoet. En daar wilde ik graag een goed bier bij.

Omdat het gerecht koud is, en volromig, met zowel limoen als suiker als eiwit en dus zowel zoet is als zuur was een bier erbij bedenken een uitdaging. Maar daar waar ik het eerst veel te moeilijk zocht, heb ik een betrekkelijk eenvoudige combinatie gevonden die hele nieuwe smaken naar boven brengt. Deze combinatie vond ik in een Duvel Tripel Hop. Een sterk bier, blond, zachtbitter met een droge afdronk vol met citrusaroma’s. Doordat het bier bitter is met een goede hopbitterheid accentueert deze de limoen in het gerecht. De gecondenseerde melk in de vulling van de taart tempert als het ware de bittere en droge afdronk en geeft werkelijk waar een feestje in mijn mond. Ook de stemgember en de kokos in de bodem wordt door de kruidigheid en frisheid van het bier naar een hoger niveau getild, terwijl je beide toch heel goed blijft proeven.

Vaak vind ik met bier-spijs combinaties dat óf het gerecht het bier beter maakt, óf het bier het gerecht, maar in dit geval worden ze beiden naar een hoger niveau getild.

Het basisrecept kwam van de Allerhande: Key Lime Pie, maar ik heb hier zo onderhand mijn eigen draai aan gegeven. Wat betreft de taart kun je hetzelfde recept aanhouden, maar de meringue ben ik toch wat mee gaan experimenteren en ik ben erachter gekomen dat de eiwitten opkloppen met zo’n 25-30 gram poedersuiker het beste is. De suikersiroop moet je dus achterwege laten. Die maakt de taart veel te zoet en overdondert het fris-zure karakter, en dat is zonde.

Deze combinatie is fris, zuur, bitter, krokant, rijk en een echt genot om te drinken/eten. GENIETEN!

Link naar het recept:

https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R759098/key-lime-pie

 

Kim Lentjes

Mijn liefde voor bier is groot en divers. Naast dat ik het graag drink, heb ik er ook mijn werk van gemaakt. Sinds januari 2010 onderneem ik als internationaal biersommelier (Stibon, Beer Academy en Doemens/Siebel Institute of Technology) vanuit mijn bedrijf de Dutch Beer Academy verschillende activiteiten: internationaal jureren, bierproeverijen, advies en trainingen. Sinds 2016 geef ik trainingen op het gebied van bier in exclusieve samenwerking met de Beer Academy in Londen. Ik kijk erg uit naar meer smaakvolle bieren met een laag alcoholpercentage en bieren die gebrouwen zijn met ondergist. Proost!