Frouke van Loo: Vitello tonato met verse tonijn en een Session IPA

Vitello tonato met verse tonijn, sesam en een Session IPA als begeleider

Waar ik echt onwijs blij van kan worden is een heerlijk gerecht op tafel, nog beter als het perfect met matcht met één van mijn favoriete bieren. Ik heb het nu dan even niet over een echte klassieker, maar dé trend van het moment: een Session IPA.

Inspiratie voor dit gerecht deed ik op tijdens mijn vakantie in het zonovergoten Curacao. Zwoele, warme avonden en gezelligheid alom. Op dat moment besteld ik de lekkerste Vitello Tonato die ooit gegeten heb. Wat ik miste? Een mooi verfrissend glas bier. Eenmaal thuis ben ik de combinatie zo snel mogelijk zelf gaan uitproberen, het resulteerde in deze combinatie waar je je vingers bij aflikt.

 • Wat heb je nodig voor twee personen?
  - 150 gram verse tonijn
  - 100 gram fricandeau (een beetje dik gesneden) - Een handje wit sesamzaad
  - Een handje zwart sesamzaad
  - Eetlepel olijfolie
  - 4 eetlepes yoghurtmayonaise
  - Eetlepel kerriekruiden
  - Theelepel azijn
  - Handje peterselie
  - 6 Amsterdamse uitjes
  - Eetlepel kappertjes

Hoe begin je?
Snij de tonijn in 6 gelijke stukken van ongeveer 1,5cm dik. Meng de witte en zwarte sesam door elkaar op een bordje. Smeer de zijkanten van de tonijnstukken licht in met olijfolie en rol ze alleen met die zijkanten door het mengsel van sesamzaad. Zet dit even opzij.

Snij de peterselie fijn en meng dit samen met de yoghurtmayonaise, de kerriekruiden en azijn tot een glad sausje. Snij ondertussen de Amsterdam uitjes door de helft.

Beleg een bord met de helft van de fricandeau. Leg daar de tonijnstukken op en maak het bord her en der op met een kloddertje kerriesaus. Verdeel de uitjes en kappertjes over het bord en maak af met wat losse peterselie.

Schenk dan een goed gekoelde Session IPA in zoals die van Grolsch, Brand, Jopen Bier of brouwerij Noordt. Je kunt zeer waarschijnlijk niet wachten om te beginnen dus ik hou je niet langer vast. Smullen maar! Proost!

P.S. Is een Session IPA niet jouw ding? Dan is een verfrissende Pilsener zoals de Chateau Neubourg of Saison zoals Mannenliefde van Oedipus ook heerlijk bij dit gerecht!